Haldeman Residence

 
 

Chicago, Illinois
2 bedroom, 2 bathroom
Condominium gut rehab
1,300 sq.ft.
Completed 2007


Due to the unusual angles in the building’s floor typical floor plan, the original unit felt like a series of compartmentalized and unrelated spaces. The transformation took place through a few subtle but effective moves.

 A slightly curving wall follows the natural circulation path through the center of the unit and reduces what was previously a collection of three angled walls and a column to just one smooth flowing gesture. 

A series of walls which previously enclosed the second bedroom and den were eliminated in favor of a single free standing tongue and groove bamboo wrapped element which simultaneously houses the hvac unit and creates a built-in dining room bench with storage. A large aluminum and frosted glass sliding partition can easily be pulled from its pocket to closed and provide privacy for the second bedroom/office, while a built-in Murphy bed and flanking storage closets conceal a queen sized bed.

Materials
bamboo tongue and groove flooring, ceramic tile floors, stained brush pine wood veneer cabinets and panels, limestone tile, natural quartz countertop, sandblasted glass panels, opaque white glass mosaic tiles.

 
 
HaldemanLivingRoom_0573D.jpg
HaldemanBedroom_0588D.jpg
Marian Williams